Kuntajakoselvittjä Osmo Soinvaaran ehdotus yhdeksän Päijät - Hämeen kunnan yhdistymiseksi tyrmätiin kuntalaiskyselyssä täysin.

Etelä-Suomen Sanomissa uutisoitiin 31.8. että Soininvaara ei kuitenkaan aio luovuttaa ja että hänellä on jäljellä yhä uusia vaihtoehtoja. On syytä huomata se, että ministeriön  määräys ei anna Osmo Soininvaaralle mahdollisuutta harkita omia jatkotoimenpiteitään kuntaliitosten eteen sen jälkeen kun hänen ehdotuksensa kesän korvalla valmistui.

Silloinen kuntaministeri Mari Kiviniemi antoi 20.11.2009 valtiotieteen lisensiaatti Soininvaaralle  kuntajakolakiin perustuvan määräyksen selvittää 10 nimetyn kunnan mahdollisuudet kuntaliitokseen. Tehtävänanto päättyy 30.11.2010.

Soininvaaran selvitys tulee toimittaa  kuntaministeri Tapani Töllin harkittavaksi siinä tapauksessa, että yksi tai useampi muutoksen kohteena olleiden kuntien valtuustoista ei 13.9. Soininvaaran kuntaliitosehdotusta hyväksy.

Kuntien valtuustojen on kuitenkin päättäessään hylätä Soininvaaran ehdotuksen annettava kielteisen päätöksensä perusteista erityinen lausunto. Tämän jälkeen ministeriö voi halutessaan määrätä toimeenpantavaksi kansanäänestyksen niissä kunnissa, jotka kieltäytyivät.

Osassa kuntia sellainen äänestys tai tiedustelu onkin toimitettu, joten voisi arvioida, että asia olisi äänestysten osalta loppuun käsitelty.  Kuntaliitokseen pakottavaa määräystä ministeriö ei voi 1.1.2010 voimaan tulleen uuden kuntajakolain perustella antaa.

On puhuttu jatkuvasti myös selvityksen jälkeisestä ”toisesta kierroksesta”. Sellaistakaan ei ministeri Kiviniemen määräykseen sisälly. Toisesta kierroksesta lienee sovittu Ilkka Viljasen johtamassa UusiKunta- hankkeen johtoryhmässä, mutta ei kuntien valtuustoissa. Tässä mielessä mahdolliset jatkoneuvottelut eivät kuulu ministeriölle.

Jos vaikkapa Lahti ja Nastola jatkavat kuntaliitosneuvotteluja, niin ne tapahtuvat kuntien keskeisellä sopimuksella.