Kuntajakoselvittäjä Osmo Soininvaara uhkasi keväällä Kuhmoista Karkkilan kohtalolla, ellei kunta ole rakentamassa UuttaKuntaa Lahden tueksi.

Karkkila ajautui v 1994 lainojensa takia valtion syliin. Syntyi Lex Karkkila. Valtio rahoitti kaupungin velkojen maksua, mutta samalla kaupunki joutui etukäteen esittämään sisäasianministeriölle talouden vakaussuunnitelmansa. Sille sen oli saatava myös hyväksyntä. Samalla varoitettiin erillisestä valtioneuvoston kuntaselvittäjästä, jonka käsiin kaupunginhallitus ja - valtuustoa joutuisivat, jos ministeriön määräyksiä ei noudatettaisi. Karkkila ei ollut enää itsenäinen kunta. Laki purettiin v 2001, mutta valtionohjaus- käsite kaivettiin jälleen esiin v.2007 ns. puitelain yhteydessä.

Soininvaara unohti pian uhkauksensa ja heitti Kuhmoisten kunnan ulos Lahti-kuviosta. Kysyin kasvokkain perusteluja ja hän kertoi syyksi Kuhmoisista tulleet yksityiset pyynnöt. Toimiko Soininvaara vain muutaman yksittäisen kuntalaisen lobbauksen perusteella?

Kunnanhallitus on tiedottanut valtuustolle päättäneensä, että Kuhmoinen ei käy toistaiseksi liitosneuvotteluja. Se tarkoittaa, että kunta jää osittain itsenäiseksi ja yksin. Tällainen linjaus ei voi olla turvallinen kuin vain sen ajan, jolloin nykyinen valtionosuusjärjestelmä on varmasti voimassa. Siis ensi eduskuntavaaleihin asti.

Pääministeri Mari Kiviniemen hallitusohjelma on hyväksytty 22.6. Hallitus jatkaa kuntarakenteen uudistamista. Se tarkoittaa kuntaliitoksia. Hallitus laajentaa veropohjaa. Sen laajentaminen on viime vuosina tarkoittanut valtion tulojen kasvua ja kuntien verotulojen vähentymistä.

Hallitus jatkaa kuntien vastuulla olevien hoito- ja hoivapalvelujen (uusi termi) tuottavuuden parantamista. Se tarkoittaa kuntien itsehallintoon puuttumista ja lisää keskittämistä.

Hallitus valmistelee kuntien taloutta koskevan kehysmenettelyn.Se voi olla uusi Lex Karkkila.

Koska Kuhmoisten taloudessa ei juuri ole säätövaraa aiemmin kertynyttä taseylijäämää lukuun ottamatta, niin Osmo Soininvaaralla voi sanoa olleen ns. parempaa tietoa. "Karkkila" odottaa jo seuraavalla valtuustokaudella.